Üretim Bandı Bülten #1: Kriz & Belirsizlik
Uzun bir süre, ürün geliştirmenin “doğru” yöntemi olduğuna inandım ve hep o’nu aradım. Yazılı, sesli, görüntülü kaynakları tükettim. Türkiye ve yurt dışında çalışan sektörden kişilerle konuştum, sorular sordum, onları dinledim. Hep “o” yöntemi aradım. Bunun bir playbook’u olması lazımdı. Bir fikri bu playbook’u kullanarak başarılı bir ürüne veya şirkete dönüştürebiliyor olmalıyız diye düşündüm ve hep arayışta kaldım.
Zaman içerisinde o “doğru”nun aslında sandığımdan ne kadar daha öznel olduğunu, birden fazla doğru olduğunu gördüm. Aslında bu işi en iyi yapan firmalardan, kişilerden çok da farklı olmadığımızı, sadece aynı yolculuğun farklı bir durağında olduğumuzu gördüm. Burada önemli olan yolculuğu devam ettirmekti. Her durakta yeni bir öğrenimle yola devam etmekti.
Finans sektöründe kullanılan compound interest (bileşik faiz) sadece faiz ve anapara ilişkisine değil bilgiye de uyarlanabilir. Warren Buffett kendisine nasıl başarılı bir yatırımcı olunur diye soran bir öğrenciye “Günde 500 sayfa oku. Bilgi bu şekilde çalışır. Bileşik faiz gibi artar. Hepiniz yapabilirsiniz, ama çoğunuzun bunu yapmayacağını garanti ediyorum.” demiş. Ne kadar öğrenmeye açık olursak ve bu öğrenme yolculuğunu istikrarlı bir şekilde ne kadar uzun tutarsak o kadar kendi “doğrumuza” ulaşma şansımızı üssel olarak arttırabiliriz.
Bu bültenin amacı, podcast’lerde de olduğu gibi, en iyi ürün geliştirme yöntemlerini, kültürlerini, süreçlerini, taktiklerini, “doğru” yöntemleri keşfetmek ve bunları paylaşmak. Her ay, farklı bir tema üzerine kaynakları derleyip sizlere sunacağız. Bu ayın teması, bulunduğumuz döneme uygun - “Kriz ve belirsizlik anında ürün geliştirmek”. Bu ve bundan sonraki bültenleri Burcu Gürel sizler için derleyecek. Faydalı bulduğunuz, öğrenme yolculuğunuzda size katkı sağlayan yazılı, sesli, görüntülü kaynakları lütfen bizimle paylaşın. Ekosistemimizin bilgi ağacını gelin beraber büyütelim.
Bültendeki makalelere geçmeden evvel kısa bir duyurumuz olacak. Ülkemizde de gittikçe daha çok ilgi çeken bir alan olan ürün yönetiminin durumunu mevcut ürün yöneticilerinden dinlemek adına Üretim Bandı & Countly işbirliğinde Ürün Yönetimi Anketi düzenliyoruz. Eğer ürün yönetimi alanındaysanız lütfen anketi buradan doldurunuz.
Bu sayı için seçtiğimiz kaynaklar
Yönetim
1) Dive In - Okuyun
In my experience, the way you end up doing good in the world has very little to do with how good your initial plan was. Most of your outcome will depend on luck, timing, and your ability to actually get out of your own way and start somewhere. The way to end up with a good plan is not to start with a good plan, it's to start with some plan, and then slam that plan against reality until reality hands you a better plan.
It's important to possess a minimal level of ability to update in the face of evidence, and to actually change your mind. But by far the most important thing is to just dive in.
Machine Intelligence Research Institute yöneticisi Nate Soares bize en büyük etkiyi yaratabilmek için en doğru planı bulmak için uğraşmayıp, kötü de olsa net bir plan ile başlayıp yolda geri bildirimlerle planımızı değiştirmemizi söylüyor. Covid-19 ve bağlantılı ekonomik krizin etkin olacağı önümüzdeki günlerde üzerinde çalıştığımız ürünleri geliştirmek için de Soares'in bahsettiği yöntem en sağlıklı yöntem olacaktır.
2) OODA LOOP: What You Can Learn from Fighter Pilots About Making Fast and Accurate Decisions - Okuyun
Reflecting Robert Greene’s maxim that everything is material, Boyd spent his career observing people and organizations. How do they adapt to changeable environments in conflicts, business, and other situations? Over time, he deduced that these situations are characterized by uncertainty. Dogmatic, rigid theories are unsuitable for chaotic situations. Rather than trying to rise through the military ranks, Boyd focused on using his position as a colonel to compose a theory of the universal logic of war.
Amerikan ordusunda savaş pilotu olarak yıllarca savaşan John Boyd'un geliştirdiği OODA metodu ile her türlü kompleks ve belirsizlik dolu durumun üstesinden gelin. Anlaması kolay, uygulaması zor olan bu yöntemi aklınızın bir kenarında tutup günlük hayatınızda denemeye çalışırsanız uzun vadede faydasını göreceksiniz.
Mühendislik
3) Incidents, fixes, and the day after - Okuyun
Basically, we behave like a bunch of rock ants (in times where there is an incident). When the colony senses danger, the colony rearranges into a tight formation that is ready to defend the nest. In the same way, we encourage everybody to escalate a problem. If you are not sure whether the problem is under control, we assemble a rapid response group: the firefighters.
Booking'in engineering ekibi incident handling için diğer şirketler ne yapıyor araştırıp kendi prensiplerini oluşturmuş: Incident anında ekibi ve çözüme ulaşmak için yapılacakları yöneten kişi (Incident Leader) ile süreçle alakalı stakeholder'ları bilgilendiren kişiler (Comms) farklı ve bu sayede çözüm ekibinin tek odağı problemi çözmek oluyor. Incident Leader çözüm sürecinde en küçük işi bile ekibe delege ediyor, bu sayede süreci takip etmeye odaklanabiliyor.
Tasarım
4) UX research during crisis: understanding rapidly evolving user needs to inform the responsive design - Okuyun
As much as your current understanding of your users is likely out of context, this will continue to be the case as long as this crisis is still rapidly evolving. You should put a system in place to carry out rapid user needs assessments at a frequency aligned to the volatility and complexity of the crisis. For example, while the crisis, response, and cascading effects are still highly dynamic, you may want to do a weekly rapid user needs assessment to ensure you are staying aware of the impacts it is having on current and potential users and how you can implement the rapid iterative design to mitigate and address them.
Belirsizlik içeren zamanlarda oluşan yeni beklenti ve ihtiyaçlara üründe doğru şekilde karşılık verebilmek için iki ana kolda planlama yapılmalı:
1. Kriz sırasında oluşan gerçek zamanlı ihtiyaçları, mevcut ve potansiyel kullanıcıların beklentilerini anlamak üzere düzenli analiz etmek.
2. Kullanıcıların kriz sebebiyle deneyimleme ihtimali olan potansiyel problemleri bulmak, üzerine çalışmak ve ürünle olan ilişkisi üzerine kafa yormak, bu problemlerin gerçekleşme ihtimallerini ve gerçekleştiğine dair emin olunacak tetikleri belirlemek.
Bonus: Derleme
5) DRF Resource Guide: Running a Startup in Uncertain Times - Okuyun
Over the past few weeks, we’ve worked to provide founders with resources to help them plan for and operate effectively in an uncertain economy. Below, we’ve put together a list of resources from top venture capitalists (VCs) and operators that have built and sustained startups during periods of great economic uncertainty.
Bonus: Bizden
6) Paraşüt Uzaktan Çalışma Modeline Nasıl Geçiş Yaptı? - Dinleyin
COVID-19 sebebiyle çoğu yazılım firması gibi Paraşüt de uzaktan çalışma modeline ilk günlerde geçiş yaptı. Paraşüt ekibinden Ender Ahmet Yurt, Alper Ersoy ve Emre Atmaca ile bu süreci nasıl yaşadıklarını, ne gibi artıları eksileri olduğunu konuştuk.
Bu sayılık bu kadar!
Eğer bültenimize daha abone olmadıysanız, sizi şöyle alalım…
Bizi seveceğini düşündüğünüz birileri varsa, aşağıdaki butonu kullanarak haberdar edebilirsiniz: