Üretim Bandı Bülten

Share this post

Bülten #37: Kullanıcı tutma (Retention)-1: Nedir, neden önemli

uretimbandi.substack.com

Bülten #37: Kullanıcı tutma (Retention)-1: Nedir, neden önemli

Kullanıcı tutma (retention) ne, neden önemli, girdileri, kullanıcı kazanma (acquisition) ile ilişkisi, faydalı kaynaklar..

Burcu Gürel
Nov 17, 2021
2
Share
Share this post

Bülten #37: Kullanıcı tutma (Retention)-1: Nedir, neden önemli

uretimbandi.substack.com

Bültene hoş geldin 👋

Biraz da analitik düşünelim diyerek, “Kullanıcı tutma/Retention” üzerine bir seriye başlıyoruz: Bu sayıda konu üzerine biraz konuşup başlangıç yaparken, ilerleyen sayılarda nasıl bir plan program yapılabileceğine dair kafa yoracağız. Kritik eylem (critical event), kullanım aralığı (usage interval), kullanıcı tutma eğrileri (retention curves) gibi kavramları didiklerken, retention’ın büyümeye ve rekabete olan etkilerini, zorluklarını, nasıl ölçülebileceğini ve iyileştirilebileceğini, kullanıcı kayıp (churn) ve retention ilişkisini, Amplitude’un meşhur “Retention Lifecycle Framework”’ünü ve nicelerini konuşacağız. Bu seride kaç sayı olacak henüz kestiremiyorum, önümüzdeki sayı netleşiriz ve sınırları çizeriz zira hayat kısa 👵

Konu üzerine beğendiğiniz kaynakları, araştırmamızı istediğiniz konuları, fikirlerinizi ve bildiklerinizi paylaşmak isterseniz, Slack’e de bekleriz. Konuk yazar olmak ya da sorularımızı cevaplamak isterseniz de kapımız oldukça açık. 👀 Umarız bilenlere bir tazeleme, bilmeyenlere bir fikir edinme aracı olur!

İyi internetler,
Burcu


🔋Bültenin bu sayısı Borda Technology desteğiyle yayınlanmaktadır.

Biz kimiz, ne yapıyoruz? 10 yılı aşkın süredir IoT ürünlerimizle hastanelerin hem dijital dönüşümüne hem de bunun ötesinde daha akıllı hale gelmesine katkıda bulunuyoruz. İstanbul ve İzmir/Urla’da toplam 90 kişiyiz. Amerika, Rusya ve İsveç’te de ofislerimiz mevcut. Yukardaki QR sana ne yaptığımızı en iyi şekilde anlatacaktır.

Peki bunu nasıl yapıyoruz? 45 kişilik teknolojik ekibimiz hastanelerdeki demirbaş, hasta ve personel süreçlerini IoT sensörler sayesinde uçtan uca otomatik olarak takip ederek hem süreçsel hem anlık faydalar sağlıyor. Tüm dünyada ürünlerimiz 50’den fazla hastanede aktif olarak kullanılıyor.

Hedefimiz ne? Şirketimizi global pazarda lider konuma getirmek istiyoruz ve bunu yalnız çok iyi bir ekiple gerçekleştirebiliriz. Dünyada sağlığı dönüştürecek ekibin bir parçası olmak ve bunu son teknolojilerle yapmak seni de heyecanlandırıyorsa:

Açık Pozisyonlarımızı İncele

Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiğimiz parkur oyunları ve barbekü temalı şirket etkinliğimizi buradan izleyebilirsin. Belki bir sonraki etkinliğimizde sen de aramızda olursun!


Kullanıcı tutma-1: Nedir, neden önemli?

Kullanıcı tutma (bundan sonra “retention” diyelim; Google’ın Türkçeleştirdiği kaynaklarda “kullanıcıyı elde tutma” denmiş ama anlatım pek hoşuma gitmedi), en basit tanımıyla “belirli bir zaman dilimi boyunca belirli bir eylemi yapmaya devam ederek aktif kalan kullanıcıların yüzdesi” demek. Yani durup durup ürüne bu eylemi yapmak için geri gelen kullanıcılar bunlar.

Retention aslında bir çıktı ve girdileri sırayla aktivasyon (activation), etkileşim (engagement) ve canlanma (resurrection). “Retention’ı iyileştirmek” gibi bir şey konuşuluyorsa aslında bakılacak yerler bu üçü: Bu girdilerden herhangi birindeki bir olumlu değişiklik, retention’a büyük bir iyileşme olarak yansıyor. Retention’daki bir iyileşme de, ağ etkisi (network effect) ya da doğal olarak kullanıcının kullanım süresini ve organizasyona olan kazanç etkisini (CLV) artırmasıyla aktivasyon/etkileşim/canlanma üçlüsüne olumlu bir etki olarak geri dönüyor. Bu üçlüyü kısaca şöyle tanımlayabiliriz:

  • Aktivasyon kullanıcının ürünü gördüğü/duyduğu andan itibaren değere ulaştığı ana (ünlü “Aha moment”) kadarki adımları kapsıyor diyebiliriz. Kimi organizasyonlarda bu alana özelleşen “growth” ürün yöneticileri olabiliyor.

  • Etkileşim kullanıcıya yeni çözüm yolları sağlayarak bu çözümleri kullanan kullanıcı sayısını ve bu kullanımların sıklığını artırmayı hedefleyen aktiviteler bütünü. Burada hedef kullanıcı ne zaman sağladığımız çözüme ihtiyaç duysa ürüne gelmesini sağlayacak alışkanlıklar geliştirebilmek.

  • Canlanma da uyur halde ve aslında ürünü kullanmaya dönme potansiyeli olan kullanıcıyı bulmak ve geri kazanmak adına yapılan şeylere deniyor. Tabii ki en güzeli uyumalarını engellemek, bu yüzden aktivasyon ve etkileşim’e göre canlanma’nın önemi de bir tık daha az.

Büyümeye en çok etki eden iki faktör kullanıcı edinme (acquisition) ve retention. Biri olmadan diğerinin pek bir anlamı olmuyor çünkü kullanıcı edinmeye eğilinmediğinde ürünün değerini anlatacak kullanıcı bulmak zorlaşırken, retention üzerine düşünülmediğinde kullanıcıların içeride kalmak için nedenleri azalıyor (artık her şeyi yapan bir sürü ürün var). Yine de retention üzerine çalışmanın yeni kullanıcı edinme üzerine çalışmaktan çok daha az maliyetli olduğu ifade ediliyor, çünkü halihazırda ürünü denemiş birine ulaşmak ve kazanmak temelde çok daha kolay. Kullanıcı edinme üzerine kurulu bir ürün stratejisi günün sonunda bir sürü günlük aktif kullanıcıya ya da web sitesi ziyaretçisine dönse de bu metrikler stratejiyi yönlendirip besleyecek içgörüler üretmek yerine yüzeysel başarılar olarak kalıyor.

Çoğu organizasyon çabuk sonuç alınabilen ve başarıya ulaşıldığını hissettiren metrikler üzerine yoğunlaşırken, retention için “sessiz katil” denilmiş çünkü çoğu yerde bu konuya ya hiç öncelik verilmiyor, ya öncelik veriliyor ama metrikler yanlış tanımlanıyor, ya da etkileşime giden kök sebepler araştırılmıyor. Reklam bütçeleriyle desteklenen ve sık kullanılan ürünlerin çoğunlukta olduğu oyun, e-ticaret gibi pazarlarda günlük, haftalık ya da aylık aktif kullanıcı sayısını (DAU/WAU/MAU) takip etmek önerilen, ancak daha düşük tempolu kullanımları olan ya da bütçesini idareli kullanmak isteyen ürünler için en çok önerilen ve anlamlı bulunan değer ölçümleme kriteri retention oluyor.

Faydalı kaynaklar

Bu sayıda yararlandığım, önümüzdeki sayılarda da bakacağım bazı kaynaklar (aklınızdaki kaynakları da lütfen paylaşın—bu maile cevap olarak iletebilirsiniz!):

  • Amplitude’un Mastering Retention serisi.

  • Reforce’un Retention blog serisi (ilk sayı).

  • Lenny’s Newsletter’dan bazı kritik sayılar: Link, Link.

  • Conor Dewey’in blogu.

  • Daha sonraya okumalık kaydettiklerim:

    • The Power User Curve: The Best Way to Understand Your Most Engaged Users

    • How do you find insights like Facebook's "7 friends in 10 days" to grow your product faster?

    • Casey Winters on Pinterest's Retention Wins, and Why 90% of SEO Advice is Wrong


Önceki Sayılar 📚

  • Bülten #36:

    Üretim Bandı Bülten
    Bülten #36: Ürün geliştirmede bilgiyi organize etmek
    Bültene hoş geldin 👋 Bu sayının konusu “Ürün geliştirmede bilgiyi organize etmek”: İnsan beyni bilgiyi nasıl organize ediyor kısmını derince inceledikten sonra ürün geliştirmede bu yöntemlerin nasıl karşılıkları olabileceği üzerine fikirler yürüttük…
    Read more
    2 years ago · 1 like · Burcu Gürel
  • Bülten #35:

Üretim Bandı Bülten
Bülten #35: Araştırma ve keşifte etkiyi ölçümlemek
Bültene hoş geldin 👋 Bu sayının konusu “Araştırma ve keşifte etkiyi ölçümlemek”: Kullanıcı araştırmaları ya da ürün keşif aktivitelerinin yarattığı etkiyi tanımlayıp, anlayabilmenin ve ölçümleyebilmenin yollarını araştırdık ve aktardık. Umarız keyifli bir okuma olur! Konu üzerine fikirlerinizi ve bildiklerinizi paylaşmak isterseniz…
Read more
2 years ago · Burcu Gürel
  • Bülten #34:

Üretim Bandı Bülten
Bülten #34: Yeni bir şeye "başarı" metriği belirlemek
Bültene hoş geldin 👋 Bu sayının konusu “başarı” metriklerini (success metrics) belirlemek: Ne olduklarını kısaca bir tanımladıktan sonra belirlemenin zorluğundan bahsedip, ne yapılabileceğine dair fikirlerimizi paylaştık ve faydalı kaynakları yazının sonuna iliştirdik. Umarız bu konuya dair farklı bir bakış açısı kazandırabiliriz…
Read more
2 years ago · Üretim Bandı

İş İlanları

Tüm aktif ilanları görmek, ilk elden ilanı paylaşan üyelerimize ulaşmak ya da yeni bir ilan paylaşmak için Slack grubumuza katılın!


Bu sayılık bu kadar!

Bizi seveceğini düşündüğünüz birileri varsa, aşağıdaki butonu kullanarak haberdar edebilirsiniz:

Share Üretim Bandı Bülten

2
Share
Share this post

Bülten #37: Kullanıcı tutma (Retention)-1: Nedir, neden önemli

uretimbandi.substack.com
Comments
Top
New
Community

No posts

Ready for more?

© 2023 Üretim Bandı
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing